Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap (Hkk)

Hem- och konsumentkunskap är ett av de viktigaste ämnena i grundskolan. I vår skola är praktiska och teoretiska lektioner lika viktiga i vårt ämne. Vi på Hkk är stolta över att vårt ämne utbildar kunniga elever inom följande områden: ”Miljö och livsstil”, ”Konsumtion och ekonomi”, ”Mat, Hälsa och Måltider”.

Inom ”Miljö och livsstil”, skaffar våra elever kunskaper om hur man tar hand om miljön för att undvika sjukdomar som dålig miljö framkallar. Inom ”Konsumtion och ekonomi” eleverna lär sig hur de kan vara vaksamma konsumenter. Vårt intresse är att när våra elever lämnar grundskolan, ska de ha förvärvat kunskaper om hur man ska hantera sin ekonomi, leva ett ekonomiskt stabilt liv och undvika att hamna i skuldfälla. Inom ”Mat, Hälsa och Måltider” utrustar vi våra elever med kunskaper om olika typer av mat, näringsinnehåll och matlagning. Dessa kunskaper gör det möjligt för våra elever att välja, laga och äta god och näringsrik mat för att kunna leva ett sunt liv. De lär sig också och hur man uppträder i olika sammanhang, att uppskatta mat från olika kulturer och interagera med andra kulturer under en måltid.

Vår matlagnings- och bakningslektioner är alltid intressanta och givande tillfällen med massor av ”Hi five” efter varje lyckad lektion. Våra elever är mycket fantasifulla och tillsammans med läraren kommer de med nya recept från olika delar av världen. Vi brukar laga olika rätter dvs. förrätt, huvudrätt och efterrätt. Varje kategori har åtminstone en vinnare. När det gäller förrätt har vi olika bröd med potatissoppa, spenat- eller morotssoppa. Vinnaren i denna kategori är spenatsoppa med hälsobullar. Vad gäller huvudrätt har vi några favoriter som grillad kyckling med potatisklyftor, kycklingsallad, pasta med köttfärssås. Vinnaren i denna kategori är grillad kyckling med potatisklyftor. Efterrätt är alltid något våra elever ser fram emot och här varierar det från sufflé med glass, sötmandelflarn med kesella, chokladkaka, havrekakor osv. Vinnaren i denna kategori är chokladkaka. Skolans korridorer doftar alltid gott efter varje matlagningslektion och det är inte konstigt när många nyfikna elever besöker Hkk -salen för att ta redan på vad eleverna den här gången har lagat.

Hem- och konsumentkunskap erbjuds inom ramen för ”Elevens val”. Detta innebär att varje elev har möjlighet att välja Hkk för att erövra ytterligare kunskap. Elevens val består mest av praktiska lektioner, och det är till hjälp för elever som känner att de skulle vilja få mer kunskap i den praktiska delen. Eleverna har möjlighet att välja den typ av menyer som de är intresserade av, så länge dessa val ryms inom budgeten.

Skolverket har uppmanat samtliga skolor i Sverige att integrera IKT (Information och kommunikationsteknik) i sin undervisning och Vi på Hkk är stolta över att vi har anammat den nuvarande pedagogiska utvecklingen. Våra elever har fått tillgång till IKT och de har tillräckliga kunskaper i den digitala delen. Inom kort kommer vi att publicera projekt som eleverna har genomfört med hjälp av IKT som ett behjälpligt verktyg.